BELON SATAY
(‘SATAY BALLOON’)
Bagaimana melakukannya?
(‘
How to do it?’)
1. Bahan – bahan yang diperlukan
(‘
What Do I Need?’)
* Beberapa pencucuk satay yang nipis
(‘
Several thin bamboo satay skewers’)
* Belon getah yang besar – sederhana pun boleh
(‘
Large latex balloon’)
2. Tiup belon getah sehingga besar sedikit – boleh kelihatan bahagian gelap di kedua – dua hujung atas dan bawah. Ikat belon itu.
(‘
Blow up your latex balloon to a point just short of being full--so that it’s still a little squishy—and so there is a dark area at each end. Knot it off.’)
3. Dengan menggunakan gerakan ‘
twist’, cucuk bahagian tajam pencucuk satay ke bahagian getah yang gelap dan tebal berdekatan dengan kawasan ikatan belon. Bawa tembus terus ke atas belon sehingga junpa kawasan getah yang gelap. Dengan gerakan ‘
twist’ juga, tolak pencucuk satay tembusi bahagian belon yang atas itu.
(‘
Using a twisting motion as you go, poke the sharp into the dark, thicker latex near where you tied the balloon off. Drive the skewer all the way through to the dark latex on the far side. Still twisting, push the skewer through the far side of the balloon.’)
Bagaimana ia berlaku?
(‘
How this works?’)
Menjangkakan akan meletup? Belon akan menyimpan udaranya di dalamnya, ini kerana polimer dalam getah belum lagi diregangkan pada titik atau regangan yang maksimum. Ia masih boleh diregangkan dan mengelilingi pencucuk satay. Lagipun, kamu boleh terusnya mencucuk. Cuba lihat berapa banyak pencucuk satay yang boleh dicucuk menembusi belon. Selagi anda biarkan ia, belon akan terus menyimpan udara di dalamnya. Beberapa ketika, udara terbocor keluar.
(‘
Expect a pop? The balloon will hold its air, because the polymers in the latex haven’t been stretched to their fullest point. They can still stretch and surround the satay skewer. In fact, you can keep going. See how many skewers you can drive through the balloon. As long as you leave them inside, the balloon will hold most of its air. After a while, of course, air will leak out.’)
No comments:
Post a Comment